sobota, 14 października 2017

Ciasto dyniowe z serową kratką

Ciasto dyniowe z serową kratką 


Składniki ciasto dyniowe : (blaszka 22cmx24cm)
  • 300g mąki,
  • 200g miękkiego masła,
  • 3 jajka L,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 200g  puree z dyni.
Przygotowanie :

Mąkę wymieszaj z cynamonem,  proszkiem do pieczenia oraz z sodą.Masło przełóż do miski. Wsyp cukier i zmiksuj całość na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbij pojedynczo jajka oraz dodaj partiami puree z dyni. Do masy dodaj mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  
Składniki kratka serowa :  
  • 400g twarogu na sernik,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 150g drobnego cukru.
Przygotowanie kratki serowej :

Do miski przełóż ser. Dodaj budyń i cukier. Zmiksuj całość.

 Masę serową  przełóż do rękawa cukierniczego i na górze ciasta narysuj kratkę.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 55-60 minut.

Składniki dodatkowe :
  • 150g dżemu pomarańczowego
Przygotowanie ciasta :

Dżem przełóż do rondelka i podgrzej. Za pomocą pędzelka posmaruj górę ciasta. Odstaw do ostygnięcia. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print