środa, 31 maja 2017

Rogaliki drożdzowe z budyniem

Rogaliki drożdżowe z budyniem 


Składniki (około 20 szt rogalików) :
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 3 jajka,
  • 45-50g świeżych drożdży,
  • 120g miękkiego masła,
  • 4 łyżki cukru,
  •  szczypta soli,
  • 4 szklanki mąki.





Przygotowanie : 


Do kubka wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wrzuć pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki i pozostaw aby powstał rozczyn. Do pozostałego mleka wsyp cukier i dodaj pokrojoną margarynę. Postaw na wolnym ogniu i delikatnie pogrzej tak aby masło i cukier się rozpuściły. Wbij jajka i wymieszaj całość. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie, wlej rozczyn i mleko z masłem i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscy przez 40-50 minut.


Składniki nadzienie :

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem,
  • 500ml mleka.


Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
 





Ciasto podziel na 3 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części. 

 Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż porcję budyniu. Zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
 

4 komentarze:

  1. Mniej więcej na jak długo te rogaliki zachowują świeżość?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa jak smakują? Ktoś już wypróbował?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zrobiłam z marmoladą. Rozeszły się w mig :D ale musiałam je trzymać pod przykryciem, bo szybko wysychają

    OdpowiedzUsuń

Print