czwartek, 26 marca 2015

Chałka na śmietanie kremówce

Chałka na śmietanie kremówce


Składniki : ( w temperaturze pokojowej )
  • 500g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży instant ( 7g ),
  • 250ml śmietanki 36%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1 białko,
  • 1 rozbełtane jajko z 2 łyżkami mleka - do posmarowania chałki.
Przygotowanie :

Śmietanę podgrzej w rondelku tak aby była delikatnie ciepła.  Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej śmietanę, roztrzepane jajka i białko. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50-60minut. Podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj lekko na wałeczki i zapleć warkocz. Odstaw aby chałka podrosła. Chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.    

6 komentarzy:

Print