niedziela, 29 marca 2015

Babka herbaciana

Babka herbaciana


Składniki :
  • 250g mąki,
  • 200 ml mocnej herbaty,
  • 100g cukru,
  • 100g miękkiego masła,
  • 2 żółtka, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100g rodzynek,
  • masło do posmarowania blaszki,
  • kasza manna do posypania blaszki.
Przygotowanie :

Formę wysmaruj masłem i posyp kaszą manną. Herbatę przelej do rondelka. Wsyp rodzynki.  Gotuj parę minut. Odstaw herbatę do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wolnym strupieniem wlej herbatę z rodzynkami. Ciasto przelej do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię babkę herbacianą, jest taka bardzo wilgotna i aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię herbacianą. Smakuje świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam babkę herbacianą z podobnego przepisu i była pyszna .... Twoja jest przepiękna ... i te zdjęcia.... cudo:)

    OdpowiedzUsuń

Print