czwartek, 18 grudnia 2014

Świąteczny "pleśniak"

Świąteczny "pleśniak"


Składniki ciasto :
  • 500g mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250g zimnej margaryny Palma,
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka śmietany.
Składniki nadzienie :
  • 4 łyżki dżemy z czarnej porzeczki,
  • 4-5 szt jabłek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 50g rodzynek,
  • 100g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki piana :
  •  5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.

Przygotowanie :

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną margarynę oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto.
Podziel na 3 części - jedną większą a dwie mniejsze. Do jednego kawałka ciasta mniejszego dodaj kakao, przyprawę korzenną i śmietanę. Połącz składniki. Każdy kawałek mniejszego ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.

Największy kawałek ciasta rozwałkuj i włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Posmaruj dżemem porzeczkowym i posyp orzechami włoskimi.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wlej sok z cytryny. Dodaj rodzynki i cynamon. Wymieszaj składniki. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku i ułóż na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta z dżemem i orzechami.

Wyjmij z lodówki ciemną cześć ciasta. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp jabłka. 

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Pianę wyłóż na jabłka z ciemnym ciastem. Dokładnie rozsmaruj.

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jasną część ciasta i posyp nią pianę z białek.

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 55-60 minut.



5 komentarzy:

Print