niedziela, 19 stycznia 2014

Faszerowany udziec z kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym

Faszerowany udziec z kurczaka 
w kremowym sosie pieczarkowym


Składniki : 
  • 4 szt udźca z kurczaka bez skóry, bez kości, 
  • 400g pieczarek,
  •  cebula,
  •  bulion warzywny, 
  • 130g serka topionego śmietankowego, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • świeży tymianek, 
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie : 
 
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż  co jakiś czas mieszając. Dodaj serek topiony i połącz składniki. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż i posmaruj farszem. Zwiń w roladkę i zwiąż sznurkiem spożywczym lub przebij wykałaczką.  Do pozostałego farszu z pieczarek i serka wlej  bulion. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek. Sos przelej do formy. Na górę ułóż wcześniej przygotowane roladki z udźca. Włóż do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

2 komentarze:

  1. pyszności, przyłączyłabym się do takiej uczty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że nie ma zdjęcia jak wyglądają po przekrojeniu :(

    OdpowiedzUsuń

Print