poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Pyziowata Pyzia

Pyziowata Pyzia

Pyszne ciasto na biszkopcie razem z jabłkową galaretką przykrytą delikatną bita śmietaną, przywodzi na myśl pierwsze dni wiosny, kiedy przebiśniegi otula śnieżą kołderka. I mimo, że za oknem wciąż chłodno, pyszny smak Pyziowatej Pyzi mówi małemu Kubusiowi że prawdziwa wiosna już tuż tuż. 


Składniki : Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto : 4 średnie jabłka, 1 galaretka agrestowa, 1 łyżka masła, 1 jogurt truskawkowy 300g, 1 galaretka truskawkowa, 3 łyżeczki żelatyny, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, okrągłe biszkopty.

Przygotowanie : Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piec ok 30-40minut w temperaturze 180 stopni.  Jabłka zetrzeć na tarce. Masło rozpuścić, dodać jabłka i chwile dusić na wolnym ogniu. Dodać sucha galaretkę, wymieszać i dusić przez 3 minuty. Galaretkę i 1 łyżeczkę rozpuść w 1/4 szklanki wody . Pozostaw do ostygnięcia. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, pozostaw do ostygnięcia. Na biszkopt przełóż zieloną masę z jabłek później biszkopty następnie różową masę jogurtową. Całość włożyć do lodówki. W tym czasie Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na koniec dodać żelatynę. Bitą śmietanę ułożyć na górę ciasta i ponownie schowa do lodówki. 



____________________________________________________________________ 

KOCHANI, Anyzkowo bierze udział w konkursie
Kulinarny Blog Roku Lurpak

wystarczy kliknąć link i potwierdzić mail.

TUTAJ


Gorąco zachęcam do głosowania ! Każdy głos ważny !

4 komentarze:

  1. ale ciacho!
    po prostu jest już tak urocze... ajć!
    i ta nazwa. potęguje urok ciasteczka.
    Pyzia wymiata!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetne ciacho, wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda to ciasto i jest takie... pociągające... hehe Apetycznie tu u Ciebie dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń

Print